14 Temmuz 2011 Perşembe

AN AMERİCAN PRAYER – THE DOORS


American Prayer, 60lar dünyasını en başarılı şekilde simgeleyen gruplardan biri olan The Doors’un 60lardan bağımsız olarak çıkarmış olduğu en orijinal albümdür bana kalırsa. Böyle bir şeyin bir kereliğine mahsus olması ise kötü. Grubun, Jim Morrison öldükten sonra yaptığı diğer albümler de malüm zaten. İnsan dinlerken şaşırıyor. Aynı grup mu diye. Aynı Ray Manzarek mi?


Albüm aynı zamanda Jim Morrison’un grup için neler ifade ettiğinin bir göstergesi. Bunu dediğim gibi ölümünden sonraki diğer albümler de kanıtlıyor. Albüm de zaten bu şahsın şiirsel kişiliğinin etrafına inşa edilmiş. Zamanında okuduğu şiirleri (bir bölümü Paris kaydı olmak üzere) cuk oturan melodilerle harmanlayıp bütün bir albüm yapmışlar. Bütünden kastım ise parçaların birbirini takip ediyor olması. Ki bu da albümlerde en sevdiğim olaylardan biridir. Ne yazık ki çok az insan veya grup bunu yapmaya cesaret ediyor veya böyle bir şeyi tercih ediyor. O nadide gruplardan biri de Pink Floyd tabi ki. Neyse onlara da geleceğiz sonra.

Albümdeki bütün parçalara tek tek değinmeyeceğim. Oturup, pür dikkat dinlemek lazım. Çünkü bu, o tür albümlerden; her saniyesinde bir şeyler anlatan. Ancak plağın ikinci yüzünden yer alan Roadhouse Blues’un gerekliliğine pek anlam veremiyorum. O olmadan daha da güzel olabilirmiş. Akışına göre biraz hareketli kaçıyor. Yine de canlı kayıt olduğu için onu da bir bonus olarak görebilirsiniz.



Son olarak diyeceğim şu ki, keşke böyle daha çok albüm yapma fırsatları olsaymış. Belki dinleyenleri azalırdı ama kesinlikle çok daha kaliteli ve orijinal işlere imza atmış olurlardı.

--




Not: Eğer bu albüme benzer, albümler biliyorsanız lütfen söyleyiniz.

--

Kondisyon: Çok iyi.

--

Alınan yer: Amazon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder